cem ersavcı
Fotoğraflar: Cem Ersavcı
Editörler: Refik Akyüz & Serdar Darendeliler [GAPO]
Proje Koordinatörü: Umut Sülün
Proje Ekibi: Elif Ersavcı, Adem Başaran, Seda Ersavcı, İrem Sözen, Necdet Uğur Yalçın
Tasarım: Barek
Çeviri: Feride Eralp
Baskı ve Cilt: Ofset Yapımevi
Sayfa sayısı: 196
Ağustos 2024, Espas Sanat Kuram Yayınları
GAPO'nun editörlüğünü üstlendiği "cem ersavcı" monografı, ölümünün 10. yıl dönümünde Espas Sanat Kuram Yayınları etiketiyle Türkçe/İngilizce iki dilli olarak yayımlandı. “cem ersavcı”, ölümünden sonra yayımlanan bir ilk kitap olarak, Cem Ersavcı'nın bütün külliyatından fotoğraflardan ziyade onun ilgi alanları ve yaklaşımının çeşitliliği ve tutarlılığını yansıtacak, uzun süreli veya dönüp dönüp üzerinde çalıştığı, bir kısmını web sitesinde gün ışığına çıkarmayı yeğlediği ve kimisine maket kitaplar yaptığı “Bilinmeyen Ada”, “Kıyı”, “Sosyal Manzaralar”, “Dışarısı”, “Kuzey Ormanları” ve “Koruganlar” serilerine yer veriyor. Cem’in orijinal seçkileri ve hatta olabildiğince sıralamalarına sadık kalarak hazırlanan “cem ersavcı”, fotoğrafların ön planda olduğu, dingin ama seri sonlarında (ve kimi zamanda bölüm içlerinde) minik sürprizler barındıran bir tasarıma sahip.
Cem Ersavcı fotoğraf alanındaki çalışmalarının daha geniş çevrelerce yeni yeni fark edildiği ve merak uyandırdığı yıllarda, hayatının ve kariyerinin erken bir döneminde, bir başka tutkusu olan motosiklet üzerinde seyahat edip dünyayı tanımak üzere yollardayken 2014 yılında aramızdan ayrıldı. Cem’in ailesi ve dostları, mevcut işlerini düzenleme ve arşivleme niyetiyle çalışmaya başladıktan sonra işlerinin gölgede kalmaması için, annesi Hilal Aktopuk’un da arzusu ve teşvikiyle, bir kitap oluşturma kararı alarak bu kitabın yayınlanmasını sağladı. “cem ersavcı”, Cem’in eserlerinden bir seçki oluşturup bunları kendisini ve işlerini tanımayanlarla buluşturabilmek; ailesi, arkadaşları ve sevenleri olarak ölümünün onuncu yılında Cem’i anmak ve çalışmalarının bilinirliğine katkı sağlamaya yönelik bir kapı aralamak dileğiyle hazırlandı.
"Cem Ersavcı’nın işleriyle ilk olarak, Geniş Açı Fotoğraf Sanatı Dergisi sürecini sonlandırdıktan sonra ama yine dergiyle bağlantılı yaptığımız bir iş olan “Genç Soluklar” projesinin 2007 yılındaki dördüncü edisyonunda karşılaştık. Sonrasında şahsen tanıştığımızda ve çeşitli ortamlarda denk geldiğimizde her zaman tevazusuyla, sakin yapısıyla ve derinleşen sohbetleriyle bir araya gelmekten keyif aldığımız bir insan oldu. Hayatını kaybettiğini öğrendiğimizde, büyük bir şaşkınlık ve üzüntü duyduğumuzu hatırlıyoruz. Bu nedenle, yakın arkadaşlarından Cem’in işlerini bir kitap haline getirme fikrini ilk duyduğumuzda çok sevindik. Kariyerinin henüz başındayken hatırı sayılır işler üretmiş bir fotoğrafçının işlerinin ilk kez basılı olarak bir kitapta derleneceği haberi heyecan vericiydi. Kitap projesine dahil olmamız bize teklif edildiğinde de, zor ama verimli bir sürecin bizi beklediğini biliyorduk." (Editoryal metinden alıntı)
["Yarım Kalmış Bir Yol Hikâyesi" başlıklı editoryal metni Türkçe/İngilizce orijinal pdf olarak görüntülemek ve indirmek için tıklayın]
[Kitap siparişi için tıklayın]