top of page

Middle Town: Picturing the Unspectacular

Sanatçılar: Andris Feldmanis (EE), Artis Silenieks (LV), Diana Tamane (LV), Ieva Epnere (LV, BE), Iveta Vaivode (LV), Karolina Wojtasik (PL), Michela Palermo (IT), Müge Yılmaz (TR), Nico Baumgarten (DE), Volkan Kızıltunç (TR), Yiğit Tanel Kaçar (TR), Zeynep Beler (TR)

Eğitmenler: Bas Vroege, Hans van der Meer

Partner Kurumlar: ISSP (LV), GAPO (TR), Fotoforum (TR)

Destekçi Kurumlar: European Cultural Foundation, Stiftung Mercator, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Belediyesi, Hollanda Başkonsolosluğu İstanbul, Hollanda Büyükelçiliği Riga

Proje tarihleri: Mart-Kasım 2012

Uluslarası düzeyde, ülkeler ve de kentler, Olimpiyatlar, Dünya Kupası, Avrupa Kültür Başkenti gibi önemli etkinliklere ev sahipliği yapmak için birbiriyle kıyasıya yarışır. Herhangi bir ülkedeki kent ve kasabalar, tarihi mirasları ya da kültürel/sportif etkinlikleriyle kendilerini diğer kentler arasından öne çıkarmaya ve onurlandırmaya çalışır. Ama bu sıradışı kentlerdeki sıradışı etkinlikler, o ülkedeki günlük yaşam kalitesi, toplumun örgütlenme şekli ya da çeşitli aktivitelere yerleşmiş kültürel değerler hakkında neler söyleyebilir? Bunu ancak, turistler için herhangi bir çağrışım barındırmayan ve gerçek farklılıkları barındıran ‘orta ölçekli kentler’ başarabilir. ‘Middle Town: Picturing the Unspectacular' (Orta Ölçekli Kent: Sıradanı Fotoğraflamak), sıradan bölgelerdeki sıradan kentlerde yaşayan sıradan insanlara bakmaya teşebbüs eden, sıradan ama anlamlı yaşam biçimlerini keşfetmek üzere yola çıkan ve toplumların doğasına daha yakınlaşarak ortalama görünmezi görünür kılmayı hedefleyen bir eğitim, tartışma ve üretim projesi.

Türkiye’den GAPO ve FotoForum ile Letonya’dan ISSP'nin ortaklığında ve Hollanda'dan Paradox'un iş birliğiyle gerçekleştirilen ‘Middle Town: Picturing the Unspectacular', toplam 96 başvuru arasından seçilen, Letonya ve Türkiye'den dörder, Almanya, İtalya, Estonya ve Polonya'dan da birer fotoğrafçının katılımıyla, Avrupa ve komşu bölgeleri arasında sivil toplumun güçlenmesini destekleyen bir kültürel işbirliği programı olan Tandem – Kültür Yöneticileri Değişimi: Avrupa Birliği-Türkiye kapsamında hayata geçen bir proje.

Proje kapsamında ilk olarak 12-17 Mart 2012 tarihleri arasında Trabzon’da, daha sonra da 4-12 Ağustos 2012 tarihleri arasında  Letonya’da, deneyimli Hollandalı eğitmenler Bas Vroege (editör, küratör, öğretim görevlisi, Paradox ajansının kurucusu ve yöneticisi) ve Hans van der Meer (belgesel fotoğrafçı) yönetiminde iki atölye gerçekleşti. Proje katılımcılarının Trabzon'daki ilk atölyede yaptıkları mini projelerin çıktıları, hem bir sergi hem de 3'erli gruplar halinde tüm fotoğrafların toplandığı bir havuzdan seçtikleriyle tasarladıkları 4 maket kitapta izlenime sunuldu.

Katılımcıların şehir manzaralarından insan davranışlarına, natürmortlardan arşiv malzemelerine uzanan geniş bir yelpazede, günlük hayat içerisinde normalleşen ve artık dikkat çekmeyen, sıradanlaşan şeyler üzerine ürettikleri asıl projeler Letonya'daki ikinci atölyede edit edilip 11 maket kitap ve 2 video olarak sunuma hazırlandı. İlk olarak ISSP'nin 2012 final sergisinde gösterilen maket kitaplar ve videolar, tüm projeyi ve çalışmaları özetleyen bir gazete eşliğinde, 1-4 Kasım 2012 tarihleri arasında TANDEM'in İstanbul'daki kapanış etkinlikleri kapsamında Depo'da, 30 Mart-7 Nisan 2013 tarihleri arasında Diyarbakır Fotoğraf Günleri kapsamında Amed Sanat Galerisi'nde, son olarak da 2017 İstanbul Photobook Festival'da sergilendi.

bottom of page