top of page

Mahalle@İzmir

Proje koordinatörleri: Refik Akyüz & Serdar Darendeliler [GAPO], Ayşe Gür & Saliha Yavuz [HAYY]

Sanatçılar: Ali Cem Doğan, Aliye Erkurtulgu, Aslıhan Güçlü, Esin İlmen & U.Oluş Beklemez, Gözde Yenipazarlı, Koray Aykanat, Mert A. Çakır, Sinan Kılıç

Yazarlar: Altuğ Akın & Burak Doğu, Cansu Pelin İşbilen, Neslihan Demirtaş Milz, Tonguç Akış

Editörler: Refik Akyüz & Serdar Darendeliler

Proje Tarihleri: Eylül-Aralık 2020

'Mahalle@İzmir', İzmir'in farklı semtlerinde yaşayan sanatçıların davet üzerine kendi mahallelerini fotoğraflayıp mahalle kavramını yorumladığı ve böylelikle 21. yüzyılın ilk çeyreğinin sonuna yaklaşırken İzmir gibi bir metropolde nasıl farklı mahalle deneyimlerinin yaşandığının görselleştirildiği bir proje. Farklı disiplinlerden gelen akademisyen, araştırmacı ve kültür profesyonellerinin mahalle kavramını kendi pencerelerinden ele aldığı metinlerle de zenginleşen 'Mahalle@İzmir', Ekim-Aralık 2020 arasında, HAYY Açık Alan ve GAPO'nun iş birliğinde Kültür için Alan’ın desteğiyle gerçekleşti.

‘Mahalle@İzmir’, son yüzyılda geçirdiği toplumsal ve fiziksel dönüşümlerle kozmopolit yapısı değişime uğrayan İzmir’de bugün deneyimlenen mahalle olgusunu özel-kamusal yaşam, aidiyet, ortak deneyimler, sosyalleşme, doğanın insan eliyle dönüştürülmesi, yapılaşma, kentleşme, kültürel miras, toplumsal bellek gibi farklı boyutları ile belgeleme hedefiyle yola çıktı. GAPO'nun ilk olarak 2009'da İstanbul Avrupa Kültür Başkenti'nin Taşınabilir Sanat programı kapsamında 6 sanatçıyı, 2018'de de Depo'da açılan 'Geniş Açı: Dergiden Proje Ofisine' sergisi kapsamında 13 sanatçıyı davet ederek gerçekleştirdiği 'Mahalle' projesinin İzmir özelinde yeniden hayat bulduğu 'Mahalle@İzmir', İzmir'in farklı sosyo-ekonomik, kültürel ve coğrafi özelliklere sahip 8 semtinde yaşayan 9 sanatçının mahallelerine fotografik olarak belki de ilk kez bu kadar yakından baktıkları, mahalleleriyle kurdukları veya kuramadıkları bağlarla şekillenen çalışmalardan oluşuyor.

Pandemi koşulları nedeniyle tüm etkinlikleri çevrimiçi mecralarda gerçekleşen proje kapsamında, sanatçılarla yürütülen bire bir editörlük/mentorluk oturumlarının yanı sıra herkesin katılımına açık çeşitli etkinlikler de düzenlendi. Bunlardan ilki, 2009 ve 2018'deki 'Mahalle' projelerine katılan sanatçılardan sekizinin deneyimlerini paylaştıkları 'Sanatçı Konuşmaları' oldu. Bunu, siyaset bilimi, sosyoloji ve coğrafyanın kesişiminde interdisipliner çalışmalar yapan Doç. Dr. Neslihan Demirtaş Milz ile kentsel mekân, mimarlık eğitimi ve temel tasarım alanlarında çalışan Doç. Dr. Tonguç Akış’ın 'Açık Seminer'leri takip etti.​

Etkinliklerden bir diğeri ise projenin instagram sayfasını da bir nevi sergi alanına dönüştürmeyi ve izleyicilerle daha yakın bir etkileşimi hedefleyen 'instagram takeover'lar oldu. Proje sanatçıları, 2 veya 3 gün boyunca devraldıkları instagram hesabında hem buradaki seçkiye dahil olmayan fotoğraflarından bazılarını hem mahallelerinden anlık hikâyeleri hem de fotoğraftan edebiyata, sinemadan müziğe ilham kaynaklarını paylaştı. 

Proje kapsamında üretilen çalışmalar ve kaleme alınan metinler mahalleizmir.com adresinden bir çevrimiçi sergide izlenime sunulurken, projenin instagram hesabı sanatçıların mentorluğunda üretim yapan mahallelilerin fotoğrafları gibi çeşitli paylaşımlarla aktif kalmaya devam ediyor.

bottom of page