top of page

Visual Narratives: European Borderlines

Sanatçılar: Andrejs Strokins (LV), Cemil Batur Gökçeer (TR), Ana Catarina Pinho (PT), Hallgerður Halgrimsdóttir (IS), Tiago Casanova (PT), Valdis Thor (IS), André Príncipe (PT), Ilze Vanaga (LV), Heiða Helgadóttir (IS), Sevim Sancaktar (TR), Reinis Hofmanis (LV),

Ahmet Can Boyan (TR)

Grafik Tasarım: Serdar Darendeliler ve sanatçılar

Sayfa sayısı: 192

Baskı ve Cilt: Ofset Yapımevi, İstanbul

Yayım tarihi: Eylül 2012

‘Visual Narratives: European Borderlines’, aynı isimli uluslararası tartışma, eğitim ve üretim odaklı projenin sonunda yayımlanan, hem katılımcıların proje kapsamında ürettikleri işlere hem de birbirleriyle yaptıkları söyleşilere yer veren bir katalog. Projenin sergi versiyonundan daha geniş ve farklı bir seçki içeren kataloğun katılımcı sayfaları. sanatçıların kendileri tarafından tasarlandı.

Avrupa’nın ‘köşeleri’nde yer alan dört ülkeden -Letonya, Türkiye, Portekiz, İzlanda- 12 genç fotoğrafçıyı bir araya getirerek ‘sınır’ teması üzerine çalışmalarına aracılık eden, 1 yıl süreli, tartışma ve üretim odaklı bir proje olan ‘Visual Narratives: European Borderlines’, fotoğraf alanındaki eğitim olanaklarının görece kısıtlı olduğu bu ülkelerdeki genç yetenekleri, kendilerini geliştirmeleri yönünde teşvik etmek ve aralarında gelişmesi umulan kişisel ve eleştirel diyalog çerçevesinde de desteklemek amacıyla yola çıktı.

Projenin 12 katılımcısına 1 yıl boyunca iki deneyimli fotoğrafçı, George Georgiou ve Vanessa Winship danışmanlık yaptı. Projeye her ülkeden bir kurum ortaklaşa destek verdi; Letonya’dan ISSP, Türkiye’den GAPO, Portekiz’den Maioclaro ve İzlanda’dan FISL süreçte aktif olarak yer aldılar. Projenin üretim süreci 2011 Ağustosunda Letonya’da yapılan bir atölyeyle başladı ve Temmuz 2012’de Türkiye’de gerçekleşen değerlendirme atölyesiyle de sonuçlandı. Her fotoğrafçı bu süre içinde hem kendi ülkesinde hem de diğer bir proje ülkesinde çalıştı.

Proje kapsamında üretilen işler, hem bir sergide bir araya getirildi hem de bir katalogta yayımlandı. Proje çıktıları Türkiye'de Bursa, Diyarbakır ve İstanbul'da, Portekiz'de Braga'da ve İzlanda'da Reykjavík'te sergilenirken birçok festivalde de projeksiyon olarak izlenime sunuldu. Projenin web sitesinden işlerin geniş seçkilerine ve blog'undan da proje sürecinde katılımcıların üretimlerine dair paylaşımlarına ulaşılabilir.

bottom of page